The Pand Hotel

De naam ‘The Pand Hotel’ is een eerbetoon aan de fascinerende geschiedenis van de straat waarin het is gelegen. De straat Pandreitje heeft een authentieke middeleeuwse oorsprong. Tussen de huidige bomenrij liep vroeger een kleine kanaaltje (‘Reie’). Na de teloorgang van de dominante handelspositie van Brugge raakte dit kanaal in onbruik en tussen 1768 en 1791 werd het geleidelijk gedempt en omgevormd tot een straat. Dit verklaart waarom de straat opvallend breder is dan die in de omgeving. 

Hoofdfoto uit 1904, Stadsarchief Brugge / Jaak A. Rau

1778 - Jan-Antoon Garemijn
"Het Pandreitje in Brugge"

De straat dankt zijn naam ook aan het pandjeshuis dat gelegen was aan het einde van de straat. Het werd gebouwd in 1482 en werd ook gebruikt als overdekte handelplaats voor juweliers en schilders. Tevens werden hier de jaarlijke ‘Pandfeesten’ gehouden.

Na de Gouden Eeuw van Brugge (15de eeuw) werd het gebouw afgebroken en vervangen door een gevangenis die tot 1989 in gebruik bleef. Nieuwe wooneenheden en een ondergrondse parkeergarage kwamen in de plaats, maar de authentieke gevel is bewaard gebleven. 

The Pand Hotel is gevestigd in een herenhuis dat dateert uit 1780. Het deed oorspronkelijk dienst als koetshuis. In de 20ste eeuw nam een arts zijn intrek in het gebouw. De huidige lobby is de plaats waar destijds de paarden hun passagiers en handelswaren in-en uitladen. De huidige ontbijtruimte was de voormalige binnenplaats met stallen en dienstvertrekken. Het dokterskabinet bevond zich in de huidige bar, terwijl het woongedeelte van de dokter de huidige salons zijn. 

1897 - Stadsarchief Brugge
Guillaume Michiels

1964 - Fotoverzameling
Stadsarchief Brugge

The Pand Hotel opende voor het eerst zijn deuren als hotel in 1979. Verschillende authentieke elementen, zoals de bogen bij de ingang van het hotel en bij de ontbijtruimte, bleven bewaard. Door de jaren heen hebben de eigenaars altijd oog voor detail blijven hebben. Er werd en wordt gestreefd naar een uitgesproken huiselijke sfeer en een onberispelijke service voor alle hotelgasten.